Bouwen in Griekenland

De markt is verzadigd met wederverkoophuizen, maar wat als u uw specifieke project wilt; u wilt uw droomhuis bouwen zonder compromissen, u wilt iets anders, u wilt beslissen over uw eigen decoratie, indeling en landschapsarchitectuur?

Bouwen is overal ter wereld hetzelfde - gecompliceerd of ongecompliceerd. Mensen zijn misschien terughoudend met bouwen, vooral in het buitenland. Dit hangt waarschijnlijk samen met het feit dat ze geen ervaring hebben op dit gebied, dat veel mensen zich niet echt een huis vanaf een plan kunnen voorstellen, dat ze zich zorgen maken over de kosten en juridische kwesties.

Bouwen in Griekenland is vrij eenvoudig, bijna risicoloos en vooral betaalbaar. Mits u natuurlijk de juiste adviseur aan uw zijde heeft. Het bouwen van uw eigendom moet een opwindende en vreugdevolle ervaring zijn; het kan geen passieve ervaring zijn aangezien alle beslissingen door U worden genomen en uw impact op hoe het huis eruit zal zien.

Wij hebben ons geassocieerd met Benakis Construction, een familiebedrijf gebaseerd op Apokoronas - http://benakisconstructions.com/en/

 

1. Zoek een geschikte bouwgrond.

De residentiële grond is over het algemeen verdeeld in drie categorieën qua constructie: de eerste (gemakkelijkste) categorie verwijst naar grond binnen het stads- of dorpsplan waar u op een klein perceel kunt bouwen en geen toestemming van de bosbouwdienst nodig heeft. In deze gebieden zijn er geen specifieke structurele beperkingen in de woningbouw, behalve dat het gebouw ofwel op de grens van het perceel moet worden geplaatst (maar in dit geval zijn er geen ramen toegestaan) of min. 2,5 meter van de grens.

De tweede categorie verwijst naar land dat buiten het stadsplan ligt, binnen 500 m van de grens van de dorpsplannen. In dit geval heeft u minimaal 2000m2 grond nodig en kunt u maximaal 200m2 bouwen. De woning zal gebouwd moeten worden op een afstand van min. 5 meter van de grens.

De derde categorie verwijst naar land dat verder ligt dan 500 meter van de dorpsgrenzen. De basisregel is dat je minimaal 4000m2 nodig hebt en de constructie moet binnen 15 meter van de grens liggen.

 Om de zaken nog ingewikkelder te maken kunnen de regels van zone tot zone verschillen. Planningswetten zijn erg ingewikkeld en alle verkopers zullen beweren dat u op hun land kunt bouwen.

In de regel: alle percelen moeten een nieuw topografisch plan hebben met recente GPS-coördinaten, een tostemming van de bosbouwafdeling als ze buiten de dorpsgrenzen liggen, een ontruiming voor de "waterlijn" in het geval een perceel aan zee ligt (de wet vereist het gebouw op een min. afstand van de zee), een vrijgave van de archeologische dienst in bepaalde gebieden. Het moet van schulden worden ontdaan en vrije titels hebben. In ieder geval moet men met de hulp van een ingenieur het vermogen van het te bouwen perceel verduidelijken en van een advocaat om te bevestigen dat er geen juridische problemen zijn.

 Zodra de definitieve plannen zijn overeengekomen met de ingenieur, zal hij uw volledige dossier indienen voor goedkeuring en afgifte van de vergunning. De geschatte tijd voor de bouwvergunning is van 4 tot 6 maanden.

Een bouwvergunning is vereist voor nieuwbouw, het toevoegen van reeds bestaande constructies en renovaties. De nieuwbouw zal worden geïnspecteerd tijdens de bouw en na voltooiing om ervoor te zorgen dat de nationale, regionale en lokale bouwvoorschriften worden nageleefd. Het niet verkrijgen van een vergunning kan leiden tot aanzienlijke boetes en sancties, en zelfs tot sloop van ongeoorloofde bouw als niet kan worden voldaan aan de code.

De bouwvergunning is 4 jaar geldig, verlengbaar met 4 jaar.

 

 

 
4. Het bouwproces.


Pas nadat de bouwvergunning is afgegeven kunnen de graafwerkzaamheden starten. De bouw van een constructie inclusief zwembad duurt 10 tot 12 maanden.

De structuurplannen moeten voldoen aan strikte Griekse anti-seismische bouwvoorschriften, die de huizen verplichten te bouwen op betonnen "geraamtes" gevuld met baksteen of natuursteen, versterkt met staal en beton. We gebruiken alleen bekwame lokale handelaars wiens vakmanschap ons bekend is, en materiaalleveranciers die hun betrouwbaarheid hebben bewezen.

En nu komt het leuke: ga winkelen, laat je huis personaliseren!
U heeft volledige invloed op het uiterlijk van uw huis. U kiest zelf de tegels, de kleur van de luiken en deuren, de badkameraccessoires, de indeling van de keuken, de grootte en vorm van uw zwembad etc. Wij begeleiden u naar de verschillende winkels die de verschillende diensten aanbieden. Het bedrijf biedt hoogwaardige standaardmaterialen waaruit u kunt kiezen. Indien uw keuze niet binnen onze normen valt, worden alleen de extra kosten in rekening gebracht. Benakis Construction werkt samen met verschillende tegel- / badkamerwinkels in de omgeving en voor het houtwerk begeleiden wij u naar de vakbond van timmerlieden van Chania, die alle soorten timmerwerk aanbiedt om aan uw behoeften te voldoen. De binnendeuren, de keuken en wat je ook kiest in hout wordt op maat gemaakt door onze timmerman.

U adviseert ons over de elektriciteits- en sanitairinstallaties van uw huis, laat ons weten waar u de stekkers en schakelaars wilt hebben, waar we leidingen moeten installeren voor de wasmachine, vaatwasser, de positie van de airconditioning units en de radiatoren enz.

 De constructiedichtheid op de kavels is exclusief kelders, balkons en terrassen. Zorg er dus voor dat uw plannen veel buiten- (overdekte en onoverdekte) ruimtes bevatten, want u zult meer buiten dan binnen leven. De m2 voor stenen gebouwen mogen van binnen de muren worden geteld, wat een hogere bouwtoeslag oplevert dan een bakstenen gebouw (de grootte van een gebouw wordt volgens de Griekse wet vanaf de buitenmuren geteld). Dit komt omdat een 50 cm dikke massieve stenen muur meer voetafdruk en ruimte inneemt in een gebouw.
Als het perceel zich buiten de dorpsgrenzen bevindt, is het van essentieel belang dat u toestemming hebt van de Staatsbosbeheer om te bevestigen dat het perceel niet als bosbouw is aangemerkt.

Het feit dat het land geen bomen heeft, betekent niet dat het hier niet door wordt beïnvloed (bepaalde rotsformaties p.e. kunnen ook als "bosbouw" worden beschouwd).

 2. Planning en goedkeuring / bouwvergunning.

Zodra u uw perceel heeft gevonden, moet u contact opnemen met een lokale ingenieur om plannen op te stellen en de bouwaanvraag in te dienen. Als alternatief zou men een ontwerp van een niet-Griekse architect kunnen gebruiken dat in Griekse wetten moet worden "vertaald" (aardbevingsbestendig, hoogte van de plafonds, betonnen kolommen enz.). U heeft in ieder geval een lokale architect nodig om de bouwaanvraag in te dienen.

Evenals in uw eigen land bespreekt u het ontwerp van uw huis en uw individuele ideeën in nauwe samenwerking met de architect. U geeft hem uw wensen, vereiste grootte en indeling en op basis van uw suggesties - en in overeenstemming met de Griekse wetten - zal hij uw huis ontwerpen. De gekozen architect is uw lokale partner en neemt namens u de coördinatie van alle belanghebbenden (planners, overheidsinstanties, aannemers, statische elektriciteit, brandveiligheid, energie-efficiëntie, hydraulisch en elektrisch ontwerp, enz.) over. Zijn taak is uiteraard zeer omvangrijk en de samenwerking zal lang duren. Houd er rekening mee dat u tijdens de bouw niet regelmatig ter plaatse zult zijn en dat iemand daarom uw "ogen op de grond" moet zijn. Het gehele bouwproces wordt gevolgd en samen met de aannemer Benakis Construction wordt u op de hoogte gehouden van de voortgang van het gebouw met regelmatige foto's en e-mails.

 

3. De bouwkosten.

Nadat u de plannen heeft goedgekeurd, nemen we de afmetingen en technische details van uw ingenieur om u een exacte prijs van het gebouw te geven. De bouwkosten worden gedetailleerd met een volledige lijst van werken, vergezeld van een tijdschema van werken en betalingen.

Wat zijn de belangrijkste factoren met betrekking tot de kosten: is het een stenen of bakstenen huis? Is er een grote helling op het perceel die steunmuren vraagt? Is de toegang tot het huis eenvoudig of heeft het beton nodig? Zijn elektriciteit en water dichtbij? Bent u tevreden met de normen die de constructeur biedt? Hoeveel landschapsarchitectuur heeft het perceel nodig? Al deze zaken zijn bepalend voor de kosten van het gebouw, maar in het algemeen bedragen de kosten tussen de € 1.700, - en € 1.800, - per m2.
Deze prijs is inclusief de bouwvergunning, 24% BTW, IKA (sociale zekerheid voor de arbeiders).

Dus waar gaat de IKA over? De belastingdienst in Griekenland berekent hoeveel manuren er nodig waren om uw huis te bouwen en u betaalt voor dit aantal dagen. Zelfs als u het huis zelf fysiek zou bouwen, moet u toch betalen. Pas nadat u het totale IKA-bedrag heeft betaald, kunt u contact opnemen met het elektriciteitsbedrijf om de aansluiting van uw woning op het elektriciteitsnet te regelen. Dit duurt normaal gesproken een paar maanden. Daarvoor ontvangt u slechts minimaal bouwvermogen.

Meer informatie over bouwspecificaties
http://www.yourhomeoncrete.com/nl/construction/building_specifications