Aroni

Als we Chania verlaten, rijden we naar het oosten en volgen de weg naar de luchthaven. Na 9 kilometer bereikt men het dorp Aroni.

Het is een mooi dorp gebouwd in het zuidelijke deel van het schiereiland Akrotiri en ligt op een hoogte van 160 m. Volgens de telling van 2011 had Aroni 350 inwoners.

Het dorp is gebouwd in de Venetiaanse periode. Vervolgens verdeelden de Venetianen Akrotiri in 3 secties en bouwden in elke sectie een toren om de edelen met hun bewakers te installeren. Deze heersers waren Aronis, Pazinos en Mouzouras - nadat ze zich in hun torens hadden gevestigd was hun eerste zorg om verspreide inwoners van over heel Akrotiri bij hun torens te verzamelen, zodat ze controle over hen konden voeren en ze in klusjes konden gebruiken. Het dorp wordt genoemd door de Venetiaanse heer Aronis die zich hier vestigde.

In die tijd werden ook de eerste huizen van het dorp gebouwd, waarvan er vele nog steeds bewaard zijn gebleven.

In de afgelopen jaren had Aroni 5 buurten, maar vandaag is het er vrijwel één geworden omdat er veel wordt gebouwd. Dit komt doordat veel buitenlanders naar het dorp zijn verhuisd en eigendommen hebben gekocht. Anderen renoveerden huizen en anderen, zoals de lokale bevolking, bouwden nieuwe. Dus vandaag zien we in deze hoek van Akrotiri een mooi, schoon en relatief groot dorp dat luistert naar de naam Aroni.

Het dorp beschikt over goede straten (tot 1897 waren ze geplaveid met stenen - platen), mooie huizen en ook wat winkels.

De Metropolitan Temple gewijd aan de Hemelvaart van de Maagd Maria is indrukwekkend in het dorp. Het werd gebouwd in 1960-1965 op een andere kleinere tempel die de Turken twee keer hadden verwoest.

De kerk van Agios Spyridon is verborgen in een catacombe bij het dorp.

In Aroni zien we een prachtig plein gecreëerd door de Venetianen en vernoemd naar de "Rotia Rotunda", d.w.z. het Circular Square.

Het dorp ligt op zeer korte rijafstand van de internationale luchthaven van Chania. Het is een levendig, werkend dorp en biedt allerlei voorzieningen zoals cafés, supermarkt, slager, restaurants, tankstation etc.

Omdat het dorp profiteert van de ligging, heeft het een adembenemend uitzicht op de bergen en de zee, van de baai van Souda tot aan de majestueuze Witte Bergen.

Het is ook een zeer korte 10 minuten rijden van de mooie stranden in de buurt van Marathi.