Apokoronas

ALMYRIDA

Almyrida, eens een klein vissersdorpje, heeft zich in de laatste jaren op smaakvolle wijze ontwikkeld tot een aantrekkelijke woonplaats. In het zomerseizoen komt het plaatsje tot leven en telt het vele taveernes, bars en koffietentjes. Er kunnen mountainbikes worden gehuurd en er is een kleine taxistandplaats. Voor wie meer activiteit zoekt is er een watersportcentrum. Het uitstekende veilige zandstrand bevindt zich in een natuurlijke baai, die haar op natuurlijke wijze beschermd tegen wind en stroming. Kalyves, waar het goed winkelen is en u  verschillende voorzieningen en eveneens een strand aantreft, ligt op slechts enkele minuten rijden langs de kust. Bij het binnenrijden van het plaatsje passeert u een mozaïekvloer uit de 5e eeuw.


DRAPANOS

Drapanos is een klein dorpje met traditionele taveernes, een koffiecorner en een typische kerk. Het dorp heeft tegenwoordig ook een kleine winkel met de eerste levensbehoeften en eieren van de kippen van de eigenaar. Er zijn meer faciliteiten in het dorp Plaka, dat slechts op 8 minuten rijden ligt. Op de rand van een plateau op 200 m hoogte op het schiereiland Apokoronas heeft Drapanos prachtige vergezichten naar zowel de Witte Bergen in het zuiden als  de baai van Souda  in het noorden. Het zandstrand van Almyrida is slechts 15 minuten rijden en een klein stukje verder ligt het kustdorpje Kalyves, met haar winkels en andere faciliteiten.


 

GAVALOHORI

Het dorp Gavalohori dankt haar naam aan de Byzantijnse familie Gavalodon die hier woonde rond 1200 na Chr. Het is een erg mooi landelijk plaatsje in de heuvels van het Apokoronas schiereiland met kleine winkeltjes voor de dagelijkse bood­schappen, taveernes en verschillende koffietentjes. In het centrum is er een winkeltje waar de vrouwen van het dorp hun kunstwerken en handenarbeid tentoonstellen en een folkloremuseum. De vele oude gebouwen zijn mooi gerestaureerd en maken dit dorp geliefd als permanente verblijfplaats en voor vakanties.

Het uitzicht naar het zuiden op de Witte Bergen is spectaculair en het dorp is omringd door olijfboomplantages. De vele wandelmogelijkheden hebben als einddoel de Venetiaanse bronnen, de Romeinse begraafplaats en de omgeving en kerk van Agios Pavlos. Een samenwerkingsverband van vrouwen houdt de oude kunst van het maken van kant in stand (kopaneli) en voorzien in vormen van alternatief toerisme in Gavalohori.

Gavalohori is slechts 5 minuten rijden van het zandstrand en de badplaats Almyrida en 10 minuten van de plaats Kalyves, met goede winkels en voorzieningen.


KALIVES

Kalyves is een bloeiend ambachtsdorp op het Apokoronou schiereiland. Het is op smaakvolle wijze voor toerisme ontwikkeld en ontvangt tijdens het zomerseizoen vele bezoekers op haar veilige zandstrand. Met uitgebreide voorzieningen zoals vele winkels, taveernes en koffietentjes, en daarnaast banken, een postkantoor en een benzinestation. Het dorp ligt op slechts 20 minuten rijden van de historische stad Chania en op slechts 40 minuten van de internationale luchthaven.


 

KOKKINO CHORIO

Kokkino Chorio is een klein traditioneel Grieks dorpje op korte afstand van de kust van het Apokoronou schiereiland. Vanaf hier zijn er fantastische vergezichten over de baai van Souda  naar het Akrotiri schiereiland en naar het zuiden vormen de Witte Bergen een prachtige achtergrond. Het maakt het plaatsje tot een zeer gewilde locatie voor zowel permanente als vakantieverblijven. Op slechts enkele minuten rijden ligt Plaka met taveernes en bars end het prachtige zandstrand van Almyrida. Enkele minuten verder brengt u bij Kalyves met nog meer zandstranden, goede winkelfaciliteiten voor dagelijkse benodigdheden en verschillende andere voorzieningen.

Het dorp is beroemd omdat het voorkomt in de film Zorba the Greek – over Anthony Quinn praat men nog steeds in de plaatselijke koffiebars!

Boven Kokkino Chorio ligt de vreemd gevormde heuvel Drapanokefala of Calapodha (zoals de heuvel genoemd werd tijdens de Venetiaanse bezetting). De kustlijn noordwestelijk van het plaats is zeer interessant voor wandelingen vanwege de geologische bodemopbouw en de grotten, zoals de grot van Petsi (ook wel Karavotopos). Een andere grot, Katalimata, in het centrum van het plaatsje is ook een bezoek waard.

Bij de kaap Drapano, ongeveer 10 meter onder water, is de imposante Olifantengrot, met een oppervlakte van 60m bij 60m met allemaal stalactieten and stalagmieten van verschillende vormen en kleuren.

KAMBIA

Kambia, op het Apokoronou schiereiland, is een kleine gemeenschap bij het plaatsje Plaka. Het ligt op een met de auto gemakkelijk te overbruggen afstand van de badplaats Almyrida, met haar aangename zandstrand, en het bedrijvige dorp Kalyves, met winkels en dagelijkse voorzieningen.

PLAKA

Plaka is een mooi plaatsje aan de voet van een heuvel. Het kijkt uit over de baai van Souda. Alle voorzieningen zijn er te vinden, zoals taveernes, bars, een supermarkt en een café, die allemaal het hele jaar door geopend zijn. Plaka is slechts enkele minuten rijden van het strand van Almyrida en 5 minuten verderop langs de kust ligt Kalyves, waar de dagelijkse benodigdheden, algemene voorzieningen en nog meer fraaie stranden te vinden zijn. De historische stad Chania ligt op 45 minuten rijden, net als de luchthaven.

Ooit was Plaka een slaperig plaatsje met circa 250 inwoners. De laatste jaren is het gegroeid doordat men de charmes van het plaatsje heeft ontdekt. Er zijn verschillende gemarkeerde wandelingen en paden in de omgeving. Openbaar vervoer en taxi's zijn beschikbaar in Almyrida.

Het dorp heeft zijn karakter behouden en wordt beschermd door het toezicht op nieuwe gebouwen, die aan de traditionele architectuur stijl moeten voldoen. Iedere zomer zijn er Kretenzische muziekfestivals in Plaka, de "Plakiana", opgedragen aan Michael Papadakis, die uit Plaka komt, een goede lier speler van de laatste jaren.

VAMOS

Vamos is een perfecte keuze voor vakantiegangers die er de voorkeur aan geven uit de drukte van de belangrijke toeristenstreken te blijven, maar ook dichtbij uitstekende voorzieningen. Goed gelegen in het centrum van het Apokoronas schiereiland  heeft het geode verbindingen met de omliggende dorpen, de stranden van Almyrida, Kalyves en Georgioupoulis en de snelweg naar Chania en Rethymno. Vamos bezit een gezondheidscentrum met 24-uurs medische zorg, benzinestations, een bank met pinautomaat, een postkantoor, twee bakkers, 2 goede supermarkten, een apotheek, een Griekse kaas en delicatessen winkel, verschillende cafés, een kiosk, verschillende kapsalons en twee voortreffelijke restaurants die het hele jaar door heerlijke Griekse gerechten met een modern tintje serveren.

Er is een toenemend besef van de waarde van het behouden van het karakter van de plaats en veel oude panden worden in hun oorspronkelijke staat teruggebracht, waaronder een Art Café, waar de Organic shop haar locale producten verkoopt en u kunt genieten van een prachtig uitzicht over de omgeving.

Interessante gebouwen in het dorp zijn de Agios Nikolaos en Agios Georgios kerken, de gerestaureerde oude school (uit 1863) met in de tuin de oude meisjesschool, die tegenwoordig als pension in gebruik is.

Vamos was het strijdtoneel van oorlogen in 1866 and 1896. De gebeurtenissen in 1896  leverden buitenlandse belangstelling op en stonden aan de basis van de Algemene Kretenzische Revolutionaire Vergadering (met Roussos Koundouros als voorzitter) in Vamos met als doel de onafhankelijkheid van Kreta.

GEORGIOUPOULIS

Georgioupoulis is een kleine levendige zelfvoorzienende dorpsgemeenschap die alle leeftijdsgroepen wat bidet. De omgeving is adembenemend met de Bergen en de rivier en het pittoreske strand vlakbij het dorp. Het dorpsplein en de taveernes zijn de belangrijkste trefpunten voor het uitgaansleven.

De oorspronkelijke naam van Georgioupoulis was Almyroupoli, naar de rivier Almyros die door het dorp stroomt. Het is een prachtig dorp op de noordkust van  Kreta, ongeveer 35 km van Chania en 20 km van Rethymno met op de achtergrond spectaculair uitzicht op de bergen. De oude eucalyptus bomen omringen het dorpsplein  met haar taveernes en toeristenwinkeltjes.

Georgioupoulis was ooit een klein vissersplaatsje aan een rivier bij een erg lang zandstrand.

Drie rivieren monden bij Georgioupoulis uit in zee.
De brug in het dorp gaat over de grootste rivier, de Almyros rivier, wiens monding de kleine haven vormt.

In de afgelopen honderd jaar is er veel veranderd in Georgioupoulis. Het ooit kleine dorpje met zijn 9 km lange zandstrand verleidde de eerste op eigen gelegenheid reizende toeristen, die slechts keuze uit enkele kamers hadden.

Het lange langzaam aflopende zandstrand is ideaal voor een rustdag in de zon en bovendien erg veilig voor kinderen, al blijft toezicht altijd aangeraden. Als de zon de dorst heeft opgewekt, is een kleine wandeling naar één van de vele taveernes langs het strand voldoende om een lekker koud drankje te scoren.

Pittoreske plekjes langs de rivieren en de drassige gebieden zijn nog steeds aan te treffen ondanks de toenemende verstedelijking. Met de rivier, de eucalyptus bomen en (de nog steeds bestaande) kleine vissershaven blijft het plaatsje erg aantrekkelijk.

XEROSTERNI

De weg oostelijk van Vamos brengt u naar een aantal kleine dorpjes, die omringt worden door een prachtig landschap. Veel gebouwen zijn goed behouden gebleven. Xerosterni is opgetrokken rond de boeiende kerk van Christus.
Ieder jaar op 5 en 6 augustus vind er en festival plaats ter ere van de naamgever van de kerk.  Het is het best behouden dorpje in de omgeving, met veel huizen in de traditionele stijl. De weg loopt verder door naar Litsarda, langs de grot van Dafne of Tripa die archeologisch van belang is.

Zelfs nu het plaatsje iets van haar traditionele karakter verloren heeft, blijft het interessant. In de kerk van Panagia met zijn houtsnijwerk en iconen die gemaakt zijn door A. Vivilakis uit Rethymno te bewonderen.