Apokoronas

Apokoronas - een regio met unieke natuurlijke schoonheid ...

Het schiereiland ligt aan de noordkust van Kreta, ten oosten van de stad Chania. De zetel van de gemeente is het dorp Vrysses.

Het wordt gekenmerkt door de groene heuvels en de vruchtbare stukken land, vanwege de overvloed aan water dat uit de bergen komt, waardoor het enige natuurlijke meer van Kreta in Kournas ontstaat.

Apokoronas strekt zich uit van de uitlopers van de Witte Bergen naar het noorden tot de kust, in een brede vlakte met glooiende heuvels. In het oosten rijst Kaap Drapanon boven de vlakte uit en strekt zich uit in de Zee van Kreta. Het gebied is erg groen en vruchtbaar, ongebruikelijk voor rotsachtig Kreta. De Kiliaris-rivier loopt door de regio.

Toerisme en landbouw zijn de belangrijkste lokale industrieën, met veel bouw en steengroeven om te voldoen aan de eisen van veel buitenlanders die onroerend goed willen kopen of huren in de mooie en traditionele dorpen. Gavalohori is een van de meer populaire dorpen voor buitenlandse kopers, met een grote hoeveelheid gebouwen die plaatsvinden. Veel bewoners of werknemers in Chania hebben ook huizen in de omgeving.

Apokoronas was de locatie van veel van de opnames van de film Zorba de Griek.

Apokoronas' morfologie van het terrein is erg interessant. In het zuiden zijn er de hoge - en beroemde - Witte bergen van Kreta, of Lefka Ori. In het centrale en belangrijkste deel van Apokoronas vinden we pittoreske plateaus die zijn gevormd tussen de omliggende heuvels. In het noorden vormt Apokoronas het zuidoostelijke deel van de baai van Souda en strekt zich uit tot het schilderachtige schiereiland Drapano. Het meest oostelijke deel is de bekende badplaats Georgioupolis.

De natuurlijke omgeving is uniek, ideaal voor de productie van hoogwaardige olijfolie en wijn. In het oostelijke deel van de provincie Apokoronas ligt het enige zoetwatermeer op Kreta, het Kourna-meer, vlakbij het gelijknamige dorp Kourna.

Het kustgedeelte van Apokoronas is grotendeels rotsachtig en ruig, niet geschikt om te zwemmen, maar biedt een geweldig uitzicht op de zee en het nabijgelegen schiereiland Akrotiri. Op bepaalde plaatsen aan de kust vindt u echter uitstekende stranden, enkele van de beste op Kreta.

In Apokoronas zijn er ook grote kloven zoals Diktamos, die begint bij Katochori, Keramia en eindigt in de buurt van Stylos, de St. Nicholas-kloof tussen Ramni en Macheri en de Asi Gonia-kloof. In Apokoronas zijn er ook 213 geregistreerde grotten met historische en ecologische waarde.

Als u uw vakantie doorbrengt in de omgeving van Apokoronas, heeft u een grote kans om de natuurlijke schoonheden, de badplaatsen en schilderachtige traditionele dorpjes en nederzettingen te verkennen. Er zijn 75 dorpen in Apokoronas, veel van hen met traditionele tavernes, kleine cafés en pittoreske pleinen. Enkele van de meest populaire zijn: Vamos, Georgioupolis, Plaka, Almyrida, Kokkino Chorio, Gavalochori, Xirosterni, e.t.c.

Kalyves, Almyrida en Georgioupoli zijn de grootste badplaatsen.