Drapanos

Als U omhoog gaat vanuit Kokkino Horio richting Kefalas is het eerste wat u tegenkomt -op de top van de heuvel die een deel van de kaap van Drapanos vormt- het dorp Drapanos. Langzaam groeiend is het nog steeds een traditioneel dorp met in het buitengebied veel nieuwe huizen.

Het dorp heeft een geweldig uitzicht op de bergen en op sommige plaatsen is er heel mooi zeezicht over de baai van Souda.

Het ‘nieuwe' gebied 9/10jaar oud- bestaat uit Noord Europeanen die het dorp weer tot leven hebben gebracht. Hierdoor net als op veel andere plaatsen worden de nieuwkomer door de dorpelingen welkom geheten.

8 of 9 jaar geleden was er een kleine taverne in het dorp. Naast de lokale kerk, deze was van Leonidas wiens vrouw simpele dagschotels serveerde of u iets van de grill aanbood. Maar altijd goed.

Nu zijn er 2 goede tavernes in het dorp met volledige menu's in de zomer en ze zijn ook open in de winter. Er is ook een kleine winkel met kruidenierswaren. De eigenaar verkoopt de eieren van zijn eigen kippen. Het lijkt erop dat meer mensen hier hun eigen groenten gaan verbouwen en kippen gaan houden.

Het is ook moeilijk te geloven dat Drapanos een programma is van de WWF Griekenland en ik denk ook van de EU. Een dame genaamd Sharon Jackson is bezig met een project ESA (the European Sustainability Academy). Ze heeft een volledig zelfvoorzienend huis dat gebruikt wordt door haar zelf en haar klanten-en ook de plaatselijke mensen. Beter dan een gesprek met de bazen van internationale bedrijven over hun ecologische verplichtingen in 5 sterren hotels heeft Sharon het idee om hoe de energie neutral woningen eigenlijk zijn, en laat ze zien wat er mogelijk is.

Woonconferenties voor internationaal management en onderzoekcentra worden hier gehouden. Het gebouw is gebouwd op een oude traditionele manier met gebruik van modder en stro als onderdeel van de constructie manier. En het is nu open. De kavel ligt aan de buitenkant van het dorp en wordt gebruikt door de dorpsbewoners als een andere voorziening.

Drapanos ligt op slechts 8/9 minuten rijden van het strand van Almyrida. Als alternatief is de zee bij Ombrogialos op dezelfde afstand.