Fres

Fres is een dorp en gemeente in de provincie Chania en is de hoofdplaats van de gemeente. Fres is een levendig dorp met ongeveer 450 permanente bewoners. Er is een groot dorpsplein omringd door enkele kafeneons waar de Griekse mannen elkaar ontmoeten. In het dorp is een bakker en een minimarkt.

Fresligt aan de voet van de Witte Bergen met uitzicht op de vallei van Vrisses aan de overkant dat op 10 minuten rijden ligt. De stranden van Kalyves en Giorgioupolis liggen op ongeveer 20 minuten.

Het uitzicht vanuit de meeste plaatsen in het dorp- over de bergen en de naaldbomen- zijn fantastisch. In het drop Fres is er een bakker, slager,verschillende tavernes, kafeneons en een minimarkt. De taverne 'To Rizitiko' aan de rand heft ook een goede reputatie.

Een mooie boog vanuit het plein leidt naar het boven dorp en de kapel Our Lady / Madonna of the Rocks. Deze is gebouwd (de naam zegt het al) hoog op 2 rotsen en er is een oude picknickplaats/goed onderhouden tuin. Vanaf hier leidt een pad naar de grot van St. Antonius' , schitterend uitzicht biedend op de baai van Souda en Akrotiri.

Fres is een fantastische locatie om de wonen en voor vakantie en is het startpunt van vele wandelpaden. Niet verrassend erg populair bij wandelaars zeker gezien de mooie omgeving.