Kaina

Kaina is een rustig en pittoresk traditioneel dorp, 28 km ten oosten van de stad Chania. Het behoort tot de gemeente Apokoronas en heeft 114 inwoners.

Het is gelegen in de oude stad Kainos of Kanos, een van de 147 oude steden van Kreta.

Het dorp profiteert van zijn ligging en geniet van een prachtig uitzicht op de Witte Bergen.

Er zijn tal van wandelingen in de omgeving en veel gebouwen dateren uit de Turkse bezetting. Men vindt er ook de kerk van Agios Antonios met zijn fresco's uit de 14e eeuw.

Het Dionysische gebruik van de kameel dat afkomstig is uit eeuwen dieptepunten herleeft elk jaar op As maandag in het dorp Kaina. De bewoners van het dorp nemen deel aan de gewoonte en beginnen al heel vroeg met de voorbereidingen voor de bouw van de kameel. De kameel is gemaakt van een houten ladder, twee manden waaruit de twee kameelbochten bestaan, een oud tapijt en het skelet van het hoofd. De kameel heeft meestal drie personen. De ene houdt het hoofd vast aan een houten handvat terwijl de andere twee met behulp van manden de bulten vormen. De kameeltocht is een speciaal evenement voor het dorp, dat naast de lokale bevolking bewoners van andere gebieden verzamelt. Het wordt vergezeld door traditionele lekkernijen, tsikoudia en Kretenzische muziek.

Het grotere dorp Vamos ligt op slechts 5 minuten rijden en biedt tal van voorzieningen zoals tavernes, minimarkt, post, bank, school etc. De rit naar de stad Chania is ongeveer 30 minuten.