Kalamitsi

De twee Kalamitsi dorpen liggen een paar kilometer landinwaarts van Giorgioupolis aan de weg naar Vamos. Een kleine gemeenschap van 350 inwoners wonen hier permanent in een "verdeeld" dorp op ongeveer 8 km van Vamos en het gezondheidscentrum. Het grote dorp Vrisses ligt op slechts 5 minuten rijden.

In werkelijkheid zijn er twee dorpen- Kalamitsi-Amigdali en Kalamitsi-Alexandrou. Er zijn ongeveer 210 permanente inwoners in Kalamitsi Amygdali en ongeveer 140 in Kalamitsis Alexandrou. In feite is Kalamitsi Amygdali in de gemeente Giorgioupolis terwijl Kalamitsi Alexandrou in de gemeente Vamos ligt.

Komend vanaf Giorgioupolis, komt u eerst in Kalamitsi Amygdali en aan de linkerkant als u erdoor heen rijdt ziet u een kleine zijde coöperatie die gerund wordt door de dorpsbewoners.

Kalamitsi Alexandrou, ligt een stukje verder langs de weg is een oud, goed bewaard dorp met smalle straatjes, de grote modern kruisvormige kerk van Agia Triada en het indrukwekkende ondergrondse reservoir "Softas" uit de Turkse bezetting.

Tussen de twee dorpen liggen twee tavernes, een kafeneon en een minimarkt. Het uitzicht vanuit beide ‘Kalamitsis' naar de Witte Bergen over de groene vallei beneden is absoluut adembenemend. Er is ook een kafeneon op het plein in Kalamitsis Alexandrou.

Beide Kalamitsis zijn ideaal voor iemand die deel wil worden van een traditionele gemeenschap met makkelijk toegang tot de stranden van Giorgioupolis en de vele tavernes in Vrisses en Vamos.

Kalamitsi Amygdali is de woonplaats van Phil en Francesca Harrison met een stel andere zielsverwanten de Kalamitsi Arts Group hebben opgericht. De reden is de organisatie van creatieve evenementen in west Kreta. Zij zijn geslaagd in hun doel en de groep is verantwoordelijk voor vele goede festiviteiten in de omgeving.

Zij helpen bijvoorbeeld de jaarlijkse Vamos Arts Week te organiseren met een week lang evenementen voor elk-wat-wils zoals live muziek met gast artiesten, tentoonstellingen en veel meer.