Kalyves

Kalyves is de hoofdplaats van de gemeente Armeni. De gemeente is verdeeld in 7 dlene en Kalyves is samen met Tsivaras. Er zijn ongeveer 1400 permanente bewoners in Kalyves. Het is een opvallen dorp, de grootste in de gemeente Armeni.

Kalyves heeft een grote school die goed aangepast is voor de kinderen van de buitenlanders die in de omgeving wonen en er zijn verschillende staatskantoren in het dorp. Het is ook een populaire badplaats dat zijn Kretenzisch karakter heeft bewaard. Het ligt gunstig voor de snelweg en het is ongeveer 20 km naar Chania. De stad loopt langs de zee voor een paar kilometer met het strand aan de voorkant en wat lage heuvels er achter.

Er is een kleine pittoreske haven aan het oosteinde van de stad met een kantine op het strand er vlak bij. Aan het gouden zandstrand vanaf de haven vindt men enkele heel goede tavernes en cafés.

Er staan een paar mooie oude stenen huizen aan de hoofdstraat, vele gewit en gerenoveerd. In de smalle steegjes die hier aanliggen staan ook oude stenen huizen- beiden of gerenoveerd of renovatie nodig.

Er zijn ook veel winkels en tavernes aan deze weg. Het is een drukke kleine stad met 3 grote supermarkten, 2 banken, geldmachines, boekwinkels, kleding/schoenwinkels, 3 slagers, 2 apotheken en een wasserij. Er is ook een wijnhandelaar met enkele heel goede wijnen, ‘Stavros the vine' die soms wijnproeverijen doet en veel van wijn afweet. Hij is ook een traditionele vat maker, als u een vat zou willen.

Op de weg uit het dorp -naar het westen naar Kalami- is er een bord en pijl naar Koumos. Dit is een bezoek waard. Het is een eenmansdwaasheid. Het is een verzameling gebouwen-inclusief een taverne en een kapel met koepeldak- gebouwd met misvormde stenen. Waarom beschrijven we dit als een dwaasheid? Door zijn eclectische mix van gebouwen gemaakt van kleine rotsen die gebouwd was door 1 man gedurende een periode van 10 jaar.

Er zijn vele mozaïeken op de paden terwijl op de muren plaatjes van vissen, slangen en verschillende dieren zijn. Er zijn ook verschillende stenen tafels en stoelen. U kunt er wat ronddolen, foto's maken of gewoon verbaasd zijn, met een drankje achteraf(er zijn nog andere stoelen dan de stenen)- er is geen toegangsgeld.

Als u verder naar het westen gaat net voor u bij Kalami komt is er nog een strand- Kyani Akti - niet aangegeven. Dit is een groot zandstrand verstopt achter een paar bamboevelden en is erg rustig het hele jaar
De weg die door de stad loopt is erg slecht in de zomer en erg smal. Dit samen met de Kretenzische gewoonte om direct voor een winkel te parkeren waar ze moeten zijn en de toeristen bussen zorgt ervoor dat de weg door Kalyves makkelijk geblokkeerd is voor een korte tijd.

Het beste is dan te gaan zitten en te kijken naar dit spektakel onder een grote boom aan een tafel in het midden van het dorp. Het staat op het plein met aan beide kanten een kerk in het centrum van het dorp
De patroonheilige van Kalyves is Agios Paraskevi en de heiligen' (26th July). Het jaarlijkse carnaval in April en andere festivals worden uitbundig gevierd in Kalyves met veel mensen op de hoofdstraat tijdens de processies.

Een kleine rivier stroomt door Kalyves en komt uit in zee na het passeren van een brug aan de zijkant van de bank in het hart van de stad. In de auto zult u niets zien. Kom er uit en kijk.