Kambia

Als u Plaka verlaat en de borden Kokkino Chorio volgt, zult u een heuvel op gaan. Na ongeveer een kilometer in de bocht slaat u rechtsaf naar het kleine gehucht Kambia. Kambia heeft ongeveer 50 inwoners.

Zoals altijd is er een mooie kerk in het midden van de oude huizen van het originele dorp. De oudere generatie van de dorpsbewoners leven samen met de paar nieuwe buitenlandse buren en onlangs gerenoveerde huizen.

Aan de buitenrand van het dorp staan een aantal nieuwere huizen op de heuvelrug. De aantrekkingskracht is het uitzicht. Er is schitterend uitzicht op de vallei beneden, de baai van Souda en natuurlijk de Witte Bergen. Er zijn geen tavernes of kafeneons in Kambia.

Het is niet alleen het uitzicht wat Kambia aantrekkelijk maakt maar ook de rust speelt hierin mee ,terwijl het maar een paar minuten rijden naar de tavernes in Plaka, Kokkino Chorio en de stranden van Almyrida is.

Er is geen straatverlichting in het dorp (komt vaker voor in kleinere dorpen) met als gevolg weinig licht vervuiling. Hierdoor is er ‘s nachts als u omhoog kijkt en als er geen volle maan is een ongelooflijk heldere sterrenhemel.

Kambia is ook het thuis van de artiest Antonios Santorinos. Antonios is internationaal beroemd (90 tentoonstellingen wereldwijd in de laatste 30 jaar) en schilderijen en glas. Hij schildert op de achterkant van het glas. Als u zijn diverse werken ziet zult u meteen de aantrekkingskracht. Hoewel als u stopt met denken over hoe hij de schilderijen maakt zult u zijn werk nog meer waarderen. Bij voorbeeld, als hij een gezicht op het glas schildert, het eerste wat hij moet doen is bv een snor, de ogen etc en als laatste de contouren van het gezicht en de huid. Schitterend!