Kefalas

U vindt Kefalas door het volgen van de borden van uit Drapanos (via Paleloni) of van uit Vamos (via Xirosterni). Het is ongeveer 4 km vanuit elk van deze dorpen. Kefalas is een groot dorp op een heuvel die vrij hoog is voor de omgeving- 280 meters boven zeespiegel- en dat heeft als resultaat dat vele huizen geweldig en panoramisch uitzicht hebben. Op verschillende punten kijk je uit over de baai van Giorgioupolis tot Rethymno of tot de bergen landinwaarts. Van uit sommige huizen zie je beiden.

Lang gelegen was Kefalas een rijk en machtig dorp in de omgeving. Kefalas heeft ongeveer 300 permanente inwoners. Het heeft ook wat historie- de eerste inwoners die het dorp zijn naam gaven waren de Kephalades die leiders van het de Byzantijnse bezetters in Kreta 1182.

Het hoofdgedeelte van het dorp heeft een interesante architectuur(veelal Turks) met sommige mooie oude stenen huizen en natuurlijk kerken-acht stuks. De oudste is Timios Stavros uit de 16e eeuw. Er zijn ook enkele smalle straatjes en bijna alle huizen hebben bloeiende struiken.

De traditionele, simpele manier van leven geldt nog steeds voor de meerdeheid van het dorp. Landbouw was nog belangrijker voor het leven van alle dag omdat er een oude windmolen aan de rand van het dorp is als u van Drapanos het dorp inkomt. Er zijn ook een aantal ‘Aloni' rond het dorp -dit zijn stenen cirkels waar het graan en olijven werden geplet door de ezels.

Het is een dorp met 2 tavernes, 2 minimarkten en 4 kafeneons. De taverne/restaurant(60 meter van het dorpsplein in de richting van Likotinaria is zeer goed en een bezoek waard en u zult waarschijnlijk moeten reserveren om zeker een tafel te hebben- ook in de wintermaanden!

Het kafenion op het plein tegenover het oorlogsstandbeeld wordt gerund door Dimitris en zijn vader Zachari. U kunt geen aardiger mensen ontmoeten. De varkens souvlakis (het hele jaar door) zijn geweldig; de gebarbecuede kip en andere maaltijden in de zomer zijn geweldig. Het bier is slechts iets over de helft van de prijs van de kustplaatsen.

De ‘Openbare school van Kefalas' is een groot oud gebouw dat is gerenoveerd en waar nu de' Environmental Education Centre' voor de omgeving zit. Dit betekent dat er vaak bussen met schoolkinderen naar Kefalas komen om overdag te leren over de impact op de omgeving en de wereld erom heen.

Er zijn enkele nieuwe huizen aan de rand van het dorp. Allemaal smaakvol gedaan en de eigenaars hebben gezorgd dat het bij de omgeving past.