Kokkino Chorio

Op slechts een paar minuten rijden van Plaka ligt het dorp Kokkino Chorio. Kokkino Chorio is populair door zijn locatie en fantastisch uitzicht op de zee en de Bergen.

Volg de borden naar Kambia - rechtsaf de heuvel op als u Plaka verlaat- of ga via de kustweg en ga rechts bovenop de heuvel om het dorp in te rijden.

‘Kokkino Chorio' is letterlijk vertaald het Rood Dorp.

Er zijn meerdere theorien:

• Door de rode vulkanische grond ( doe je schoenen uit voor je een huis binnen gaat) in de omgeving van het dorp.
• Of de rode dakpannen op de huizen.
• Of het bloed dat is gevloeid tijdens de Turkse invasie van het dorp jaren geleden.
• Het is een communistisch dorp!

Er wonen ongeveer 200 permanente inwoners. In het oude en originele deel van het dorp zijn smalle straatjes en witte huizen.

Aan de rand staan de nieuwere huizen die een mini wederopstanding hebben gebracht aan Kokkino Chorio en de aanliggende dorpen de laatste jaren. Er is een goed uitgeruste minimarkt sinds de laatste paar jaar om het oude kafeneon en café te ondersteunen die er al waren.

De goede ‘Yannis taverna' aan de kant van het dorp met het speelterrein voor de kinderen is nu heel het jaar open. In de zomer zijn er gezellige muziekavonden met traditionele muziek dat vaak past beginnen om 11 uur ‘s avonds tot 2, 3 uur in de nacht maar niemand die klaagt.

De reden dat veel mensen hier naar toe zijn verhuisd en gebouwd of gerenoveerd hebben in special in dit dorp is het uitzicht op de zee en de bergen. Het dorp werd gebruikt als locatie voor de film Zorba the Greek uit 1964 en vele dorpsbewoners en uit de omliggende dorpen hebben in de film gespeeld als figurant.

Kokkino Chorio ligt in een nogal heuvelachtige omgeving. Als u het dorpsplein verlaat en naar het hoogste punt gaat komt u uiteindelijk bij de kerk van St. George / Agios Giorgos. Zoals veel kerken alleen gebruikt op de naamdag van de heilige. In dit geval 23 April St Georges dag- dan ziet met veel mensen bij de kerk, voornamelijk buiten omdat het zo klein is.

Tijdens de tweede wereldoorlog werd de bevolking door de Duitsers gedwongen te werken voor ze om een al bestaande grot te groeven tot diep in de heuvel (neem een zaklamp mee). Zij hebben ook huizen aan de zijkant van de ingang voor de staf en officiers die hier lagen neergezet.

Deze veel vergrootte grot is gebruikt als ondergrondse schuilplaats, opslagruimte en meer.

De overblijfselen van de vele geweer posten laten zien dat het een belangrijke en strategische basis voor de Duitsers was. Het zorgde ervoor dat ze de omgeving in de gaten konden houden en de schepen die binnen kwamen of weggingen uit de baai van Souda -de grootste natuurlijke haven aan de Middellandse zee.

Kokkino Chorio heeft natuurlijk meer dan 1 kerk. Het zou geen Grieks dorp zijn als dat niet zo was. St Katherine's wordt gebruikt op November 25th. De grote kerk van St. Haralambos tegenover Yannis taverna en het basketbalveld is degene die wekelijks gebruikt wordt.

Aan de rand van het dorp in de hoek van de weg naar Drapanos, kunt u de lege flessen niet missen. Dit is de beroemde glasfabriek waar het glas wordt gerecycled tot met de hand gemaakte glazen vazen en lampen en meer. U kunt er binnen gaan om te zien hoe het glas geblazen wordt en iets te kopen als het bevalt.

De kustlijn rond Kokkino Chorio is ook een mooie plaats om te bezoeken. Er zijn verschillende grotten wat bekend staan als ‘Koutalas cove' dit is geweldig om te bezoeken. Ga naar beneden over de heuvel naar de zee.

Na een kilometer zult u de weg zien naar een klein landhoofd waar een soort radio antenne van de marine staat. Voor u hier aankomt neemt u de weg links naar de kunst en komt u in een kleine baai met een klein strand. De baai Koutalas is meestal door de week leeg en een fijne plaats om te zwemmen en snorkelen. Als u erg dapper bent kunt u op de rotsen klimmen en 15 meter diep de zee in springen. Zo niet, gewoon zwemmen. Het is een mooie plaats.