Kournas

Kournas is een vrij groot dorp gelegen op een heuvel, 8 km van Georgioupoli en ongeveer 4 km van het meer van Kournas.

Hoewel het meer van Kournas 'toeristisch' is, is het dorp Kournas volledig onaangetast gebleven door toerisme en neemt het de bezoekers mee op een reis terug in de tijd. De oude huizen, het dorpsplein, de pottenbakkerij tegenover het grote kafeneio en de taverna "Kali Kardia", met zijn heerlijke traditionele gerechten, zijn de eerste dingen die je opvalt in het dorp Kournas. Er zijn 500 inwoners en het ligt op een hoogte van 200 meter.

Het dorp Kournas heeft geen bijzondere voorzieningen voor toeristen, maar het nabijgelegen Georgioupoli biedt alles wat u nodig heeft.

Een rit van 3 km brengt u naar het Kourna-meer, het enige zoetwatermeer van Kreta, gelegen in een betoverend landschap en omgeven door hoge bergen en olijfgaarden. Het ligt 2,5 km ten zuidoosten van het strand van Georgioupolis, 43 km ten oosten van Chania en 20 km ten westen van Rethymnon. Lake Kournas en zijn omgeving vormen een zeer belangrijk ecosysteem voor Griekenland. Kournas is een van de weinige gebieden op Kreta waar het hele jaar door veel vers water wordt opgeslagen. Daarom wordt het beschermd onder het Natura 2000-programma.

Over het algemeen behoudt het meer echter zijn schoonheid, de Witte Bergen weerspiegelen in het spiegelachtige water. De breedte, op het punt waar de steiger is gebouwd, is ongeveer 800 m en het water is van een kwaliteit die geen nadelige gevolgen heeft veroorzaakt. Als je blootsvoets in het water op het zandstrand staat, zullen kleine visjes (pijnloos) de dode huid gratis aan je voeten knabbelen! Dit is een behandeling die verschillende toeristenwinkels momenteel (2012) tegen een prijs aanbieden.

Lake Kournas is een favoriete bestemming voor bezoekers van Kreta en de lokale bevolking. Het is een ideale plek om te ontspannen en te wandelen.

Het Kournas-meer is het meest zuidelijke meer van Europa, gevormd doordat de afvoer van grondwater en smeltwater uit de Witte bergen in de ondoordringbare rotsformaties niet mogelijk is.

Het meer wordt ook gevoed door de bron Amati in het zuiden. Het waterpeil van het meer fluctueert met de seizoenen.

Kournas-meer werd in de oudheid genoemd als Korisia. Er wordt aangenomen dat er een tempel van Athena Korisia aan de kust was. De huidige naam van het Kournas-meer in het Arabisch betekent kuip en vijver. Dus misschien waren het de Arabieren die het meer een andere naam gaven. De donkere wateren van het meer lieten in vroegere tijden al de indruk achter dat het bodemloos was. Reizigers spraken zelfs met eerbied over de geschatte diepte van het meer sinds de middeleeuwen.

• Een wandeling rond het meer is niet mogelijk, ondanks dat veel websites dat zeggen!
• In de zomermaanden zijn ligstoelen, parasols en waterfietsen te huur.
• De aangrenzende restaurants en cafés zijn ook in de winter geopend en bieden lokale en buitenlandse gasten een traditionele Kretenzische keuken met een prachtig uitzicht over het meer.
• Natuurlijk is het meer Kournas goed te bereiken op loopafstand van Georgioupolis over een 3 km lange weg door olijfboomgaarden en velden.

Het meer van Kournas, de thuisbasis van een groot aantal vogels en dieren, is de plek waar u waterhoentjes, eenden, ganzen, reigers, aalscholvers, palingen, waterslangen, goudvissen en zeldzame soorten schildpadden kunt tegenkomen die permanente bewoners zijn van dit vriendelijke wetland.