Macheri

Als u Kalyves verlaat in de richting van Armeni rijdt u door Neo Chorio en blijft kijken naar links. Als u door de groene vallei met olijfbomen en fruitbomen rijdt en voor u het bord ziet heeft u het dorp Maheri al gezien.

Het staat/hangt aan de zijkant van een rots en kijkt uit over de vallei beneden naar het turkooizen water van de baai van Souda. Er is een kloof met veelkleurige rotsen aan de linkerkant van het dorp.

Het is een erg traditioneel deel van het dorp Armeni en heeft ongeveer 100 permanente inwoners. De inwoners zijn bijna allemaal boeren en landbouwers en leven vrij simpel.

De huizen in Maheri zijn vooral restauraties van de oude Venetiaanse woningen en meestal in steen gebouwd. Vele zijn witgeschilderd maar andere hebben leuke pastelkleuren. Ze hebben allemaal helder gekleurde deuren, luiken en hekken. Het behouden is belangrijk voor de burgemeester en de inwoners. Als resultaat van de restauraties van de huizen en de olijfmolen heeft het dorp de status beschermd dorp.

Het is een leuk dorp om een wandeling door te maken. Veel van de paden tussen de huizen zijn niet geplaveid en niet breed genoeg voor een auto. Als u er rondloopt zult u veel oude restanten van beschavingen die naar Kreta kwamen zien die bijdragen aan de mooie historie van Maheri.

Er is ook- wat verrassend is in zo'n klein dorp- een oud stenen amfitheater gebouwd op de zijkant van de heuvelrug. Hier zijn in de zomer culturele evenementen waar 500 man kan zitten.

Maheri zou geen Kretenzisch dorp zijn als er geen kerk was en de meest spectaculaire is die in een grot is uitgekapt in de klip boven aan het dorp.

Er is ook een klein kafeneon aan het dorpsplein die overdag een lekkere meze serveert en goede maatlijden in de avond. Het is een fijne plaats om te luisteren naar de rust envrede van het dorp en de vallei.