Plaka

Plaka is een traditioneel dorp op een heuvel 70 meter boven Almyrida en heeft ongeveer 380 permanente inwoners. Er zijn nieuwe huizen rond de smalle straatjes van het originele dorp en het pittoreske dorpsplein, de inwoners en hun gasten nodigen uit om erbij te horen.

De inwoners zijn natuurlijk hoofdzakelijk Grieken maar in de zomermaanden zijn er vaak meer dan een handvol Engelsen, Noren, Duitsers, Denen die buiten op het plein zitten. Deze mensen zijn aangetrokken door het geweldige berg en zeezicht in de omgeving in de fijne ontspannen en kosmopolitische sfeer.

Plaka ligt op slechts 2-3 minuten van Almyrida, Kokkino Chorio en Kambia. Hierdoor zijn de 2 tavernes en 2 kafeneons op het plein het hele jaar open. Het dorp heeft een minimarkt en een supermarket die gerund wordt door Kostas en zijn familie.Dit is de best uitgeruste supermarket in de omgeving en de hele dag open. Kostas is een vriendelijke persoon die u met alles zal helpen en probeert te zorgen als er een product mankeert dit zo snel mogelijk te krijgen.

De Sunset taverna aan de rechterkant van de bocht in de weg van Plaka naar Almyrida is een bezoek waard voor een goede traditionele maaltijd. Zoals de naam al zegt het beste bezoek is ‘s avonds als de zon ondergaat over Almyrida enaan het einde de baai van Souda- fantastisch uitzicht.

Als u dwaalt door het oude dorp naar de kust komt u langs het Bicorna Cafe. Dit is een door een familie gerund bar/café / klein hotel met een mooie tuin en(verstopt) geweldig zwembad. De familie Goustis- meestal aangevoerd door dochter Melina- zal u van harte welkom heten. Op maandag leidt Helen, die voor een reisagentschap werkt, een geweldige quiz voor degene (meestal best veel) die buiten zitten om 8.15PM.

Er zijn ook een paar andere gezelligecafés/bars op de weg van Plaka naar Kokkino Chorio. Plaka is bekend om zijn zonsondergang over de baai van Souda,daarom zijn dit goede plaatsen om te zitten en wat te drinken en de mooie tuinen te bewonderen en naar de zee te kijken.

Aan het einde van juli is er een groot muziekfestival in Plaka. De ‘Plakiana' eert dan Mikalis Papadakis - een beroemde Kretenzische lier speler die in het dorp geboren is.

De omgeving buiten het dorp heeft zijn natuurlijke karakter behouden en is ideaal voor een wandeling. U kunt langs de kustlijn gaan- via de olijfboomgaarden en vele wijngaarden- met geweldige rotsformaties,grotten en mooie baaien. Er zijn geen stranden. Er zijn erg grote rotsen langs de kust en de dorpsbewoners verzamelden het natuurlijke zeezout uit de holtes waar de zee opgedroogd was.