Vafes

Het prachtige traditionele Kretenzische dorp Vafes ligt aan de voet van de Witte Bergen op 247 meter hoogte, omgeven door veel groen.

Dit oude dorp in het binnenland is een traditionele nederzetting en hoewel het weg is van toeristische resorts, ligt het op slechts 4,5 km van het levendige dorp Vrysses, dat ook de hoofdstad is van de gemeente Apokoronas.

Vrysses is een dorp dat het hele jaar door geopend is en alle soorten voorzieningen biedt, waaronder supermarkten, postkantoor, bakker, cafés, restaurants, politiebureau, brandweerkazerne, bank en nog veel meer.

Het dorp Vafes heeft een paar traditionele cafeneons en een paar taverna's / restaurants die open zijn voor het zomerseizoen. Er is ook een ex-olijfoliemolen die tegenwoordig dienst doet als museum.

Een andere bezienswaardigheid in Vafes is de grot van Kryonerida, die wordt beschouwd als een monument, omdat de geschiedenis zegt dat de Turken in 1821 130 van de inwoners van de dorpen doodden door hen te stikken in de grot door vuur. Er is ook de kerk van Agios Apostoles naast de grot.

Vafes ligt op 37 km van Chania en de dichtstbijzijnde stranden van Kalyves en Giorgoupolis zijn beide binnen 20 minuten rijden te bereiken.