Xirosterni

Als u reist van Vamos naar Kefalas komt u bij een T splitsing met een klein stenen gebouw aan de linkerkant van de wegen een kafeneon aan de rechterkant. Hier zou het bordt Xirosterni moeten staan. Ga naar links en u komt in een ander oud dorp dat onaangetast is door het toerisme. Ongeveer 70 mensen wonen permanent in Xirosterni. Er zijn geen voorzieningen in het dorp buiten een klein kafeneon aan de wegen dit is vaak alleen overdag open.

Het kafeneon is de plaats voor de lokale werkers en de oudere (mannen) van het dorp.

Dit gezegd hebbend, het is een mooie plaats om te wonen, rustig en vredig, terwijl het 2-3 minuten van de restaurants en kafeneons van Kefalas en de voorzieningen in Vamos ligt. De stranden Kalyves, Almyrida en Giorgioupolis are liggen allen op minder dan 10 minuten rijden.

In het centrum van het dorp is natuurlijk een kerk. Dit is de "kerk van Christus" en ieder jaar op de 5e en 6e augustus is er een groot festival in Xirosterni ter ere van de kerk.

Xirosterni had ooit de naam ‘Viola' - de naam van een mooie bloem. In de Ottomaanse tijd, heeft een Turkse soldaat eenlokale man gedwongen om water uit de bron te halen voor zijn paard. Beschaamd en ook omdat hij niet gezien wilde worden als medewerker van de vijand, heeft de dorpsbewoner tegen de soldaat gezegd dat de bron leeg was. De Turk schreeuwde boos: waarom is dit dorp Viola genoemd, het zou Xerosterni moeten heten!

Xirosterni is een combinatie van 2 Griekse woorden- letterlijk vertaald als ‘droge bron'.