Kissamos / Kastelli

Kastelli of Kissamos? Kissamos is een stad met twee namen, Kissamos and Kastelli. Als het Kastelli wordt genoemd, wordt het woord "Kissamou" ("of Kissamos") meestal toegevoegd om te laten weten dat het om deze Kastelli ten westen van Chania gaat en niet Kastelli Pediados, ten zuiden van Heraklion.

De stad is Kastelli genoemd omdat het ligt op de plaats van een oud Venetiaans kasteel wat niet langer zichtbaar is. De naam Kissamos, aan de andere kant is ouder en men denkt pre Hellenistisch, maar dat is onzeker.

Kissamos is een stad en gemeente in het noordwesten van het eiland. Het is een uitnodigende stad, goed georganiseerd met alle voorzieningen nodig zoals een bakker, postkantoor, internet cafés, gezondheidscentrum, supermarkten, winkels, tavernes, bars. Het heeft ook een fijne wandelboulevard met tavernes, cafés en bars open tot laat in de nacht.

Op 1,5 km van het centrum van de stad ligt het pittoreske vissershaventjes met 2 tavernes en een beetje verder ligt de commerciële haven met de veerboor naar Peloponnesos. Vanuit deze haven is er dagelijks een cruise naar het eiland Gramvousa en de lagune van Balos. Tussen de 2 havens staat de verrassende kleine kerk uit de 10e eeuw(gereconstrueerd in 1947) St John Damiali gebouwd in de rotsen en tegenover de tunnel die leidt naar Damiali strand- een kiezelgrot met helder water dat zal bevallen.

Beroemd is de wijn en olijfolie, de stad heeft echt een Kretenzisch karakter. Er zijn goede restaurants en een paar bars. In het westelijk deel van Kissamos is de hoofdstraat, Heroon Polytechniou Straat, vol met winkels en supermarkten. Maar in de zomer(en de rest van het jaar als het weer goed is) klopt het hart van de stad aan de kustweg nabij het plein Tzanakaki of het plein Kastelli, wat meest voetgangersgebied is, om bezoekers en inwoners te laten wandelen aan zee.

Een lang strand van zand en kiezels ligt rond de baai, het is er meestal rustig. Er is openbaar vervoer per bus naar Chania en van hier uit kunt u de kustplaatsen in het westen bezoeken, met daaronder Fallasarna en de boten naar de eilanden Gramvoussa (piraten eiland), de mooie kloof van Topolia en de lagune in Balos.

Kissamos is omgeven door een mooi landschap en heeft ongeveer 3000 inwoners. Het is geen drukke toeristenplaats en zijn ontwikkeling is meest gebaseerd op wijn en olieproductie en landbouw producten.

Kissamos was altijd een welvarende stad hoewel door zijn rijkdom en locatie vaak onder aanval. Delen van muren die de Venetiers gebouwd hebben staan nog in de stad. Het Venetiaanse fort, Castelo, was het speciale karakter van de stad en de stad is ernaar genoemd - Kastelli. Omdat er op Kreta meer steden waren met de naam Kastelli, is het Kastelli Kissamou genoemd.

Kastelli is gelegen 37km ten westen van Chania, een rit van 40 minuten 1 uur van de luchthaven van Chania (55)km.