Kolymbari

Kolymbari (of Kolimbari, Kolymvari) is een dorp aan zee gelegen op de hoek tussen de noordelijke kustlijn van West Kreta en het schiereiland Rodopos naar het noorden toe. Dit kleine Kretenzisch dorp is omgeven door olijfboomgaarden en de zee en tot recent relatief niet bekend met toerisme. Het is tegenwoordig wel bekender bij de toeristen doordat er recent enkele hotel-resorts zijn gebouwd. Hoe dan ook, Kolymbari blijft een rustig en pittoresk dorp en is aantrekkelijk als u een rustige vakantiebestemming zoekt.

Het is een werkende kuststad en het lokale centrum voor handel en visserij. Het heeft geen zandstrand en is daarom niet zo populair bij toeristen als Platanias en Maleme. Het lange kiezelstrand van Kolymbari is ideaal als u een ontspannen plek om te zonnebaden zoekt- het is niet te toeristisch, dus hier is genoeg plek om te gaan liggen. Het heldere water is ondiep nabij de kust, maar wordt snel dieper wat verder weg.

Het dorp heeft alle voorzieningen die nodig zijn zoals winkel, supermarket, benzinestation, postkantoor, bank enz. Een zee met helder water wacht op u. De waterkant en nieuwe haven die de oude vissershaven omsluit is ideaal voor een wandeling de middag of een goede maaltijd in een van de tavernes die over het water uitkijken, de heuvels en bergen op de achtergrond. Iedere vrijdag is er een "laiki", een open groentemarkt waar men verse door lokale mensen verbouwde groenten kan kopen.

Vanuit Kolymbari is het erg makkelijk om het Gonia klooster te bezoeken wat 1 km naar het noorden ligt en een groot feest heeft op 15 augustus. Het is gebouwd in de 17e eeuw op een mooie plek omgeven door vegetatie en biedt een geweldig uitzicht. Het klooster heeft de vorm van een fort, het kijkt uit over de baai ervoor, het was ook het centrum van verzet tijdens de revolutie van 1821. Het klooster van Gonia heeft een belangrijke collectie van post Byzantijnse iconen, relikwieën en andere religieuze schatten. De Orthodox Academy van Kreta staat naast het Gonia klooster.

Als u verblijft in Kolymbari kun U (per boot) de noordoostelijke punt van het schiereiland Rodopou bezoeken waar de ruïnes van de oude stad Dyktinna zijn. Er vertrekt dagelijks een boot in de haven naar het Menies strand. Menies is een geweldig, besloten strand met diep kristalhelder water. Deze kleine baai is gelegen aan de noordoost zijde van de kaap en moet u echt bezoeken als u op zoek bent naar een maagdelijk strand ver van de beschaving. Er zijn geen voorzieningen dus zorg zelf voor eten en drinken.

Kolymbari is dichtbij de stranden van Falasarna en Balos die bekend staan als de twee puurste stranden van Kreta en u zou ze beide kunnen bezoeken. Het beroemde strand van Elafonisi (erg toeristisch) is ook best dichtbij, 1 uur rijden.

Kolymbari heeft makkelijk toegang tot de snelweg(1km) naar Chania en de luchthaven. Het is ongeveer een half uur rijden naar de Venetiaanse stad Chania(25km), 15 minuten(15km) naar Kastelli/Kissamos en 50 minuten naar de luchthaven.