Kontomari

Kontomari is een historisch dorp op slechts 2 km van Maleme aan de noordkust van Kreta.

Het dorp heeft zelf geen voorzieningen maar heeft een belangrijk monument op het dorpsplein, gewijd aan de mannelijke burger helden die geëxecuteerd zijn op 2 juni 1941 door de nazi's tijdens de tweede wereldoorlog voor hun aandeel in de slag om Kreta.

De bekende slag om Kreta begon op 20 mei 1941 met een luchtaanval op de strategische plekken van Kreta. Een van deze locaties was de landingsbaan van Maleme en de omgeving incl. Kontomari. De aanvallers kregen sterke tegenstand en zware verliezen en de inwoners van Kontomari kregen de schuld van de dood van een paar Duitse soldaten wiens lichamen nabij het dorp gevonden zijn. Dat is waarom op 2 juni alle mannen, vrouwen en kinderen gedwongen waren samen te komen op het dorpsplein waar een aantal mannen werden gekozen en in de olijfboomgaarden doodgeschoten. De vrouwen en kinderen zijn vrijgelaten.

Ieder jaar op 2 juni is er een ceremonie bij dit monument om deze mannen te eren.

Er is een minimarkt en apotheek aan de weg naar beneden en ook een niet zandstrand, die het rustig houdt in tegenstelling tot de grote badplaats Platanias die op 5 km van Kontomari ligt.

Het dorp Maleme biedt het hele jaar alle voorzieningen en de stad Chania ligt op slechts 25 minuten rijden. Naar de luchthaven van Chania is het 40 minuten rijden.