Maleme

Maleme ligt ten oosten van Chania. Het maakt deel uit van de gemeente Platanias in de provincie Chania. Het is een relatief kleine badplaats aan zee. Het is er rustig en ligt 3 km van de drukkere stranden van Gerani, Agia Marina en Platanias.

Er is een magnifieke kerk die past bij de grootte van het dorp. De kerk van Agios Antonios staat in het midden van het dorp. Maleme is een rustige plaats gebouwd aan de zijkant van een vruchtbare heuvelrug tussen de dorpen Tavronitis en Gerani. Het dorp wordt omringd door olijfboomgaarden, sinaasappelbomen en wijngaarden. Er wonen ongeveer 800 mensen permanent in Maleme.

Maleme heeft geschiedenis - zowel vrij recent als veel ouder. Men geloofd dat het eeuwen geleden gesticht werd- lang voor het voor het eerst genoemd is in de 16e eeuw. De omgeving is relatief vlak en ligt natuurlijk aan de kust- hierdoor was het heel aantrekkelijk voor aanvallende legers.

De Turken landden hier in 1645 en bleven in het gebied om het 250 jaar te overheersen. Een trots gevecht vond plaats tussen de Kretenzische revolutionairen en de Turken in 1867. In 1897 is het Griekse leger geland om de oorlog te beginnen die tot bevrijding leidde van Kreta.

Later is Maleme ook prominent aanwezig geweest in de tweede wereldoorlog. Op dat moment(1941) was er in Maleme de oude luchthaven van Chania en is er in Mei een enorme veldslag geweest door de Duitsers. Veel parachutisten zijn er gedropt door de Duitsers in het hevige infanterievuur van de Britten.

Dit was de start voor de slag om Kreta die uiteindelijk zou leiden tot de dood van vele jonge Duitsers, Britten, Nieuw Zealanders en Australiërs.

Er is een Duits oorlogskerkhof in Maleme in het gebied van Kafkalos. Ongeveer 4500 Duitsers zijn begraven op een goed bewaarde begraafplaats met rijen platte begraafstenen. Het is vergelijkbaar met de Britse begraafplaats in Souda. Een mooie plek om nate denken over de onzin van het oorlogvoeren als u tussen de graven van jongens van 17-20 jaar loopt.

Veel mensen die Kreta bezoeken zijn bekend met het boek ‘The Cretan Runner' geschreven door Giorgos Psychoudakis. Giorgios was van origine een herder maar werd lid van het verzet na de Duitse invasie. Zijn heroïsche daden samen met de andere verzetslieden en de Britse soldaten die vastzaten op Kreta en de bevolking worden beschreven in dit boek. Het staat bekend als een klassieker.

Tot aan zijn dood in zijn late 80er jaren was Giorgos Psychoundakis bewaarder van dit heel goed onderhouden kerkhof!

In werkelijkheid als u beter kijkt of met de dorpsmensen praat zijn er veel herinneringen aan de 2e wereld oorlog overal in Kreta.Ondanks alles zo verals ik kan zien zijn de mensen nooit anti Duits geweest.

Na gemijmerd te hebben over de geschiedenis van Maleme is het waard nog eens te zeggen dat het een rustige kustplaats is met een mooi strand en vele tavernes en winkels. Een fijne plaats om te wonen.