Paleohora

Paleochora is een klein stadje op ongeveer 70 kilometer van de stad Chania en op 90 minuten rijden van de internationale luchthaven van Chania.

Het ligt aan de zuidwestkust van Kreta en is gebouwd op een klein schiereiland van 400 meter breed en 700 meter lang. De stad ligt langs een kustlijn van 11 km langs de Libische Zee. Het is gebouwd op de ruïnes van de oude stad Kalamydi. Het is de hoofdstad van de gemeente Pelekanos.

De economie van Paleochora is gebaseerd op toerisme en landbouw. Het is een ontspannende vakantiebestemming sinds het begin van de jaren zeventig, toen het populair was bij hippies. Paleochora is momenteel een van de snelstgroeiende toeristensteden op Kreta.

Het is een "echt" dorp met een constante bevolking van ongeveer 2000. Aangezien het vrij levendig is, kan het in het hoogseizoen soms wat druk zijn, maar het is heel gemakkelijk de drukte te vermijden.

In de zomermaanden zijn de hoofdweg die het dorp doorkruist en de weg langs de oostelijke zeekant 's avonds afgesloten voor het verkeer. Dit is geweldig als je kinderen hebt, want ze kunnen zonder gevaar rondrennen.

Het wijdere gebied van Paleochora heeft kristalhelder water en prachtige lange zandstranden. Ze worden soms blootgesteld aan de westenwinden, maar er zijn verschillende andere kiezelstranden die veel beter beschermd zijn.

Voorzieningen zijn onder meer bankkantoren, een postkantoor, een centraal telefoonkantoor, een gezondheidscentrum, dokterspraktijken, tandartsen, apothekers, een politiebureau, een kustwacht en douane en vele soorten winkels. Veerboten die de stad verbinden met Sougia, Agia Roumeli, Loutro, Chora Sfakion en Gavdos meren aan in de lokale haven.

De reis naar Paleochora zal je belonen met adembenemende landschappen en is absoluut de moeite waard.

Paleochora geniet het hele jaar door van een zacht klimaat, waardoor het een ideale bestemming is om zowel in de zomer als in de winter te bezoeken. Het is een paradijs voor alle soorten vakantiegangers: van avonturiers tot "nachtuilen" en gezinnen die op zoek zijn naar een ontspannen vakantie op Kreta.