Samaria Kloof

Aan de zuidzijde van de vlakte van Omalos is het Nationaal Park van Samaria gevestigd met als doel de bijzondere flora en fauna van deze fascinerende streek te beschermen. Het gebied bevat de langste kloof van Europa en daarnaast nog verschillende kleinere kloven. Het is één van de twee habitats van de Kretenzische wilde geit of Kri-Kri, die in de beschermde holtes van de bergwanden leeft. In de namiddag worden ze af en toe gezien, maar de kans hierop is niet groot omdat ze erg schuw zijn.

De 18 km lange wandeling door de Samaria Kloof begint bij Xyloskalo op de Vlakte van Omalos op 1200 m hoogte. Het is geen gemakkelijke wandeling. Als u geen geoefend bergwandelaar bent en een redelijke conditie heeft, kunt u de tocht succesvol volbrengen, maar reken op vermoeide benen in de dagen erna.

Een goed onderhouden pad loopt tussen een dichte begroeiing van dennen en cipressen bomen steil naar beneden. Onderweg treft u een verscheidenheid aan bijzondere planten aan, waarvan er verschillende alleen op Kreta voorkomen of zelfs alleen in deze kloof.

Het smalste punt in de kloof staat bekend als "Portes", "De IJzeren Poort". Dit is het meest gefotografeerde stukje van de kloof. De doorgang is hier slecht 3m50 breed, terwijl de wanden aan weerszijden tot een dramatische hoogte van 300 m. Dit is één van de gebieden waar de wandelaar in de vroege lente nog wel eens door het smeltwater van de bergen moet waden.

Het vermoeiendste deel van de wandeling is de laatste 3 km. Vanaf het middaguur staat de zon recht op dit gedeelte van de wandeling en er is geen enkele schaduw.

Maar dan volgt de beloning in Agia Roumeli, waar aan een prachtig strand nog even verkoeling kan worden gevonden voor u de veerboot naar Loutra, Chora Sfakion of Sougia en Paleochora. Overnachten in Agia Roumeli is ook mogelijk; er zijn voldoende kamers en restaurants.

Tips voor wandelaars van de Samaria Kloof:

• Voor de wandeling zijn stevige wandelschoenen benodigd en een picknick maaltijd als u de tijd wil nemen om te genieten van de prachtige omgeving en de bloemen.
• Neem een verrekijker mee om de bergwanden af te zoeken naar de zeldzame Kri-Kri's.
• Hoofdbedekking is essentieel.
• Er zijn verschillende bronnen, maar een veldfles met water is aan te raden.
• De wandeling in de Samaria Kloof is af te raden voor mensen met hartklachten, knieproblemen of diabetes.
• Neem de tijd om te genieten van het omringende landschap. Het pad is erg onregelmatig en steil en het is beter om even te stoppen om foto's te maken dan dit tijdens het lopen te doen.
• Haast u niet tijdens de wandeling. Er zijn genoeg veerboten aan het eind van de kloof. Voor de wandeling heeft u ongeveer 5 tot 6 uur nodig.
• Officieel is de Samaria Kloof geopend van 1 april tot 31 oktober, afhankelijk van de weersomstandigheden. Het komt regelmatig voor dat de kloof pas in mei open gaat. Bij zware regenval in de lente of de herfst is de rivier in de kloof gevaarlijk woest.