Skines

Skines is een dorp in Moussouri in Chania op Kreta en is ook een gemeentelijk district. Skines ligt op een hoogte van 112 meter.

Locaties in de buurt van Skines zijn de nederzetting Chliaro en het dorp Fournes.

Het traditionele dorp Skines, dat op slechts ongeveer 14 km van de havenstad Chania ligt met zijn nationale luchthaven en dagelijkse veerboottochten naar Athene, heeft een tankstation, familietaveernes en minimarkten die zijn uitgerust met alle noodzakelijke winkelvoorzieningen.

Officieel uitgeroepen tot een van de dorpen van het "Netwerk van Martelaarsteden en -dorpen van Griekenland", werd Skines tijdens de nazi-bezetting letterlijk door de Duitsers platgebrand en werden alle mannelijke inwoners geëxecuteerd. Het dorp is echter uit zijn as herboren en nu is het weer welvarend en heeft het zowel voor de bewoners als voor de bezoekers veel te bieden.

De hoofdlocatie in het dorp is het dorpsplein waarrond tal van traditionele cafés en tavernes zijn waar u kunt genieten van koffie, versnaperingen of zelfs een heerlijke maaltijd gemaakt van pure, lokale ingrediënten. Een paar meter verderop kunt u de indrukwekkende hoofdkerk van het dorp bezoeken, gewijd aan de Hemelvaart van Christus, gevierd op 6 augustus. Op de vooravond en ook op de Dag van het Feest komen er heel veel bezoekers naar het dorp en volgt er een traditioneel lokaal Feest.

Als we de weg van het dorpsplein naar rechts volgen, komen we na een paar meter de hoofdkerk van Christus tegen. Terwijl we blijven rijden langs de steile weg die naar de bergen in het zuidoosten van het dorp leidt, bereiken we na een korte rit - via een ongelooflijke route met sinaasappelbomen en olijfbomen - een vlakke plek op een hoogte van ongeveer 400 meter en een fantastisch uitzicht over de vallei en de omliggende Bergen aanbiedt. Dit is de locatie waar de National Shooting Range werd gebouwd en waar vaak nationale of Pan-Kretenzische schietwedstrijden worden gehouden.

Een paar meter verderop komen we bij de site die door de lokale bevolking 'Golgothas' wordt genoemd, waar drie gigantische marmeren kruisen zijn opgericht ter nagedachtenis aan en ter ere van de kruisiging van Christus. De site is zeker een bezoek waard, ook al is het om te genieten van het uitzicht en het rijke aroma van tijm en andere exemplaren van de lokale flora!