Vatolakos

Vatolakos is een klein traditioneel dorp in de uitlopers van de Witte Bergen, omgeven door prachtige scènes uit de natuur van Kreta. Het is een zeer "Grieks" dorp op ongeveer 14 km afstand van de stranden en Chania en met een typisch Kretenzisch gevoel; de belangrijkste bezigheid van de permanente bevolking is landbouw en landbouw.

Het dorp heeft een 22 meter hoge klokkentoren, een olijf- en oliemuseum en een wijnmakerij. Het museum is gevestigd in een oude olijfmolen en biedt een collectie bestaande uit landbouwwerktuigen en machines voor de teelt, meubels, gebruiksvoorwerpen en voorwerpen uit het dagelijkse leven thuis. Al deze geven bezoekers een globaal beeld van het leven en de gewoonten van de mensen uit die tijd.

De verhoogde olijfboom bij Vatolakkos is de enige boom die tot nu toe bewaard is gebleven van de vele "verhoogde" olijven in zijn soort, die het dorp omringden. De boom is monumentaal verklaard vanwege de connectie met de lokale religieuze tradities, maar ook vanwege zijn bijzondere vorm en leeftijd die naar schatting meer dan 2000 jaar bedraagt.

Mis de kans niet om het oude pad van het dorp langs de Valsamiotis-rivier te volgen, een uiterst aangename wandeling van ongeveer 1 km door dichte begroeiing die de inwoners van het dorp met hard vrijwilligerswerk naar de oppervlakte brachten. Het pad verbindt het dorpsplein met de nieuw gebouwde Valsamiotis-dam.

Voor dagelijkse voorzieningen biedt het dorp mini-markten en 3 bekende taverna's met zelfgemaakte Griekse gerechten. Alikianos is een groter dorp met veel voorzieningen op slechts een paar minuten rijden van Vatolakos.

Gun jezelf de kans om een ‘frappé' of Griekse koffie te drinken in een van de traditionele cafés op het dorpsplein, proef de sfeer van een echt Kretenzisch dorp en het dagelijkse leven van de lokale bevolking.