Vouves

Vouves is een dorp nabij Kolymbari in Chania in het westelijk deel van Kreta.Het is gelegen op een hoogte van 230m en bestaat uit 2 gedeelten: Kato (laag) Vouves en verder landinwaarts Pano (boven) Vouves.

De attractie in het Pano dorp is de oude olijfboom, waarschijnlijk een van de oudste bomen ter wereld. Bezocht door ongeveer 20000 mensen per jaar vanuit de hele wereld, het produceert nog steeds olijfolie. Wetenschappers van de Universiteit van Kreta hebben berekend dat hij ongeveer 4000 jaar oud is. Een mogelijke indicator van zijn leeftijd zijn de 2 begraafplaatsen uit de Geometrische periode die nabij de boom zijn gevonden. De stam heeft een omtrek van 12,5 meter en een diameter van 4.6 m.

In 1997 is de boom tot beschermd natuurlijk monument uitgeroepen, en in oktober 2009 is het olijfboom museum in Vouves benoemd in een nabijgelegen 19e -eeuws huis, waar de traditionele gereedschappen en het proces van olijfolie maken wordt tentoongesteld.

Takken van de boom werden gebruikt om overwinningskransen te weven voor de winnaars van de Olympische Spelen van 2004 in Athene en de Olympische Spelen van 2008 in Peking.

Er zijn minstens tien andere monumentale olijfbomen in deze omgeving. Dit feit laat de betrokkenheid van de bevolking met olijfbomen zien tot in de oude tijd.

Er is een taverne tegenover de boom, gerund door een lokale familie en open tijden de zomermaanden. Het levendige vissersdorp Kolymbari dat het hele jaar open is ligt op 12 minuten rijden en heeft alle voorzieningen zoals, supermarkten, apotheek, dokters, postkantoor, restaurants, winkels, bakkers, cafes, openbaar vervoer, school , aansluiting tot de snelweg, een haven enveel meer.

Het ligt op minder dan 10 min/5 km rijden van het kiezelstrand van Kamisiana en Tavronitis. Het historische centrum van Chania is 25 minuten rijden en de luchthaven 50 minuten.